Rouwvervoer

De keuze voor rouwvervoer

In de dagen na het overlijden zijn er een aantal momenten waarop de overledene vervoerd moet worden. Bijvoorbeeld van de plek van opbaring naar de afscheidsplechtigheid, of vanaf daar naar de begraafplaats of het crematorium. Voor rouwvervoer zijn er allerlei mogelijkheden.

Rouwauto

Meestal wordt een overledene vervoerd met een rouwauto. U hoeft hierbij niet per se te kiezen voor het standaard zwarte model; andere kleuren, zoals grijs en wit, zijn ook mogelijk. Gaat u voor stijl, denk aan een chique Cadillac, of aan een antiek model.

Andere mogelijkheden voor rouwvervoer

Er bestaat geen wet die zegt dat een overledene met een rouwauto vervoerd moet worden. De manier van vervoeren kan dus heel persoonlijk gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan een schip, bakfiets, motor, loopkoets, een bus of busje, een koets met paarden, een caravan of een tractor. Bespreek uw wensen voor het rouwvervoer gerust met de uitvaartbegeleider.

Rouwvervoer in het verkeer

Op de rouwauto en volgauto’s worden rouwvlaggetjes geplaatst: zo is het voor iedereen duidelijk wat er aan de hand is. Er gelden namelijk enkele speciale voorrangsregels op kruispunten voor de rouwauto en de volgstoet. Overigens is het ook voor een rouwstoet verboden om door rood te rijden.

Rouwvervoer van en naar het buitenland

Als iemand in het buitenland is overleden, beslissen de nabestaanden wat zijn of haar laatste rustplaats wordt. Wilt u de overledene in Nederland begraven? Kijkt u dan of hij of zij een reisverzekering heeft, die het vervoer vergoedt. Medewerkers van de ambassade, het consulaat of het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunnen u helpen om alles te regelen. Het telefoonnummer van het ministerie van Buitenlandse zaken is +31 (0)70 – 348 47 70.

Is de persoon in Nederland overleden, en wil hij of zij in het buitenland begraven of gecremeerd worden? Dit kan; onze uitvaartbegeleiders kunnen u hierbij helpen.

Bespreek uw wensen met ons. Neem contact op.

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66