Rouwbloemen

Bloemen bij een uitvaart.

Bij een uitvaart worden vaak bloemen gebruikt, omdat ze symbool staan voor liefde en respect. Vroeger was de keus in rouwbloemen beperkt, tegenwoordig kan bijna alles. Met bloemen kunt u de uitvaart een persoonlijk tintje geven, bijvoorbeeld door bloemen te gebruiken waar uw overleden dierbare zo van hield. Samen met de bloemist kunt u bepalen wat voor soort bloemstuk het wordt. Het is zelfs mogelijk om bloemen uit de eigen tuin te gebruiken in het boeket.

Waar leg je rouwbloemen neer?

Er zijn geen vaste regels voor het neerleggen van bloemen, boeketten en kransen. Daarom is het goed om van tevoren na te denken over wat u wilt. Vaak leggen mensen een bloemstuk bij of op de kist of delen ze bloemen uit tijdens de afscheidsceremonie. Soms nemen gasten ook bloemen mee naar de plechtigheid. Heeft u specifieke wensen voor de kleur of de soort bloemen? Of wil u liever geen bloemen? Vergeet dit dan niet te vermelden in de rouwadvertentie en op de rouwkaart.

Bloemensoorten

Er bestaan geen etiquetteregels omtrent bloemen bij een uitvaart. U kunt bloemen kiezen die u zelf erg mooi of passend vindt of waarvan u weet dat uw overleden dierbare daar erg van hield.

Om u te helpen bij uw keuze, kunt u ook kijken naar de symbolische betekenis van een aantal bloemsoorten. Zo betekent een witte of een rode roos 'voor altijd samen' en staat een lelietje van dalen voor 'Christus'. Op internet kunt u betekenissen vinden die vaak aan bloemen worden toegeschreven.

Wat gebeurt er met de rouwbloemen na de plechtigheid?

U mag zelf kiezen wat u wil doen met de bloemen. Na een begrafenis kunt u ze op het graf laten liggen. Na een crematie kunt u de bloemen vaak achterlaten op een speciale plaats op het terrein of ze naar een ander familiegraf brengen. Het crematorium zorgt na verloop van tijd voor het opruimen van de uitgebloeide bloemen. Wilt u een of meer bloemen mee naar huis nemen en laten drogen als blijvende herinnering, dan kan dat ook. Hetzelfde geldt overigens voor de linten aan bloemstukken en kransen. 

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66