Asbestemming 

Na de crematie

Na de crematie wordt de as minstens een maand bewaard in het crematorium. Dat gebeurt in een asbus. Daarna hebben de nabestaanden zes maanden de tijd om te beslissen wat ze met de as willen. Bewaren of uitstrooien? Er zijn vele mooie manieren om de as van een dierbare bij u te houden of juist ‘terug te geven aan de natuur’.

Urn

Vaak wordt de as in een urn bewaard. Urnen zijn er in vele vormen, groottes en materialen; een strak design, of een handgemaakt exemplaar. Een urn kunt u thuis bewaren, in huis of in de tuin. Of op een begraafplaats. Daar is vaak een urnenmuur, urnentuin of urnengraf.

Sieraad

Het is mogelijk om een beetje as te verwerken in sieraden. Bijvoorbeeld in een ring, armband, ketting, medaillon of oorbellen. Zo kunt u uw naaste dicht bij u dragen, op een manier die bij u past.

Een object

De as kan verwerkt worden in een object. Denk bijvoorbeeld aan een glasobject: een beeldje, of een vaas. Een kunstenaar verwerkt dan een beetje as in het glas zelf. U kunt ook en asbeeld laten maken, dat past in uw interieur. Er bestaan ook opbergdoosjes en flacons waar de as in bewaard kan worden. De kleur en de vorm bepaalt u zelf.

Herinneringsboom

De as kan dienen als voeding voor een boom. De boom groeit, en vormt daarmee een machtige, unieke en levende herinnering aan de overledene.  

Verstrooien

Verstrooit u de as, dan wordt de overledene als het ware teruggegeven aan de natuur. In principe mag u de as overal verstrooien, zolang er maar toestemming is van de eigenaar van de grond. Dus ook op zee, vanuit de lucht, of op een andere plaats die de overledene dierbaar was. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben speciale strooivelden op hun terrein, waar u de as kunt uitstrooien.  

 Meer weten over het bewaren of uitstrooien van as? Neem contact op. 

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66