Asbestemming 

Mooie bestemmingen voor de as

Na de uitvaart staat u als nabestaande(n) voor de taak om een bestemming te vinden voor de as. Daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor. Misschien heeft u erg de behoefte aan een tastbare rustplaats, zoals een urn of een sierobject. Maar u kunt ook (een deel van) de as uitstrooien op een speciale plek.

De as wordt na een crematie minstens een maand in het crematorium in een asbus bewaard. Daarna heeft u zes maanden de tijd om te beslissen wat u met de as wilt doen. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden op een rij gezet. Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze uitvaartbegeleiders hebben hier veel kennis over en kunnen u hierbij ondersteunen.

Urn

Veel mensen kiezen ervoor om de as in een urn te bewaren. Urnen zijn er in veel verschillende vormen, groottes en materialen. U kunt dus een urn kiezen die bij de persoonlijkheid van uw dierbare past. U kunt de urn op verschillende plekken bewaren, zoals thuis, maar u kunt de urn ook op een begraafplaats in een urnenmuur, urnentuin of urnengraf plaatsen. Overigens is het ook mogelijk om een deel van de as in een urn te bewaren en een deel uit te strooien.

Sieraad

Misschien vindt u het wel een heel prettig idee om uw dierbare dicht bij u te dragen. U kunt er dan voor kiezen om een beetje as in een sieraad te verwerken. Denkt u dan aan een ring, ketting, medaillon of in oorbellen.

Een object

Om uw dierbare te gedenken, kunt u er ook voor kiezen om een deel van de as te verwerken in een speciaal ontworpen object. Bijvoorbeeld een glazen beeldje of een vaas van glas. De asresten zijn niet direct herkenbaar; meestal ziet u kleine belletjes met spikkeltjes in het glas. Naast een glazen object kunt u ook een asbeeld laten maken of een speciaal opbergdoosje of flacon waarin u de as kunt bewaren. Bij alles geldt dat u de vorm en de kleuren kunt bepalen, zodat het een gedenkobject wordt waar alleen u de waarde van kent.

Herinneringsboom

Sommige mensen kiezen ervoor om de as te gebruiken als voeding voor een boom. De boom wordt op de plek geplant waar de as ligt en de boom groeit en groeit en vormt daarmee een unieke herinnering aan de overledene. De herinneringsboom wordt daarmee een tastbare rustplaats. Bomen die vaak gebruikt worden als herinneringsboom zijn de eik, beuk, linde en berk.  

Verstrooien

Verstrooit u de as, dan wordt de overledene als het ware teruggegeven aan de natuur. In principe mag u de as overal verstrooien, zolang er maar toestemming is van de eigenaar van de grond. Dus ook op zee, vanuit de lucht, of op een andere plaats die de overledene dierbaar was. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben speciale strooivelden op hun terrein, waar u de as kunt uitstrooien.

Meer weten over het bewaren of uitstrooien van as? Neem gerust contact met ons op. 

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66