Uitvaartkisten

Een uitvaartkist of niet? 

Elk persoon is uniek. De manier waarop de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats wordt gebracht, is dan ook heel persoonlijk. De meest voorkomende keuze is de uitvaartkist. Maar er zijn meerdere mogelijkheden: u kunt ook kiezen voor een lijkwade of lijkhoes. Ook voor het vervoeren van de overledene zijn er meerdere opties. Behalve een grafkist kunt u hiervoor ook een draagplank, lijkbaar of een mand gebruiken.

Een persoonlijke kist

Een kist kan het karakter van de overledene weerspiegelen. Er zijn vele mogelijkheden om een grafkist persoonlijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan de materiaalkeuze. Naast de eenvoudige houten kist, kunt u ook kiezen voor speciale houtsoorten en natuurlijke materialen. Er bestaan simpele kisten, strakke moderne varianten en meer uitbundige modellen. Ook kunt u de kist laten versieren, bijvoorbeeld door de kleinkinderen of door een kunstenaar. Of een mooi kistkleed met daarop een tekst, foto of tekening over de uitvaartkist leggen. Onze app geeft u een indruk van de mogelijkheden op het gebied van uitvaartkisten.

Een voorwerp in de uitvaartkist

 Het is mogelijk om voorwerpen mee te geven aan de overledene. Denk aan een tekening van een kleinkind, een knuffel, een boek… er zijn vele mogelijkheden. Om de grond niet te vervuilen zijn de voorwerpen die u meegeeft bij voorkeur gemaakt van natuurlijke, vergankelijke materialen.

Lijkwade 

Een wade is een doek die om de overledene heen gewikkeld wordt. Dit doek is gemaakt van een natuurlijk materiaal als katoen, linnen, bamboe, hennep, spijkerstof of zijde. Als mensen voor een lijkwade kiezen, is dat vaak vanwege het milieu. Of omdat de overledene in een wade dichterbij voelt dan in een uitvaartkist. Voor het vervoer van de overledene kan een houten draagbaar gebruikt worden. Soms is het gebruik van een kist wel verplicht; welke eisen het crematorium of de begraafplaats van uw keuze stelt, kunt u het best navragen bij de uitvaartverzorger.

 

 

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66