Opbaren

Wat is opbaren?

Opbaren is een belangrijk onderdeel bij het afscheid nemen. In de dagen dat uw overleden dierbare opgebaard ligt, kunt u nog bij diegene zijn en afscheid nemen. Voor het opbaren zijn verschillende mogelijkheden. Denk aan de manier van opbaren, maar ook aan de locatie.

Opbaren en verzorging van de overledene

Voor de verwerking van het verlies is het belangrijk dat de overledene eruitziet zoals hij of zij was. Daarom besteden de uitvaartverzorgers van De Laatste Eer Assen bijzonder veel tijd aan de verzorging van de overledene. De ene keer kost dit meer tijd dan de andere keer, omdat het ene lichaam het andere niet is. De speciaal opgeleide verzorgers nemen zoveel tijd als nodig is om te zorgen dat de overledene er tijdens de opbaring zo mooi mogelijk bij ligt. Als u dat wilt, kunt u als familie ook helpen met de laatste verzorging.

Waar opbaren?

Het opbaren kan op verschillende plekken. Zo kan dit thuis, maar ook in een uitvaartcentrum, kerkgebouw of clubhuis. Als nabestaanden in een vertrouwde omgeving afscheid willen nemen, wordt er vaak voor thuis opbaren gekozen. Wij van De Laatste Eer Assen zorgen op iedere gewenste locatie dat de middelen er zijn om dit mogelijk te maken. Een dierbare kan worden opgebaard op bed, op een opbaarplank of in een kist.

Welke locatie u ook kiest voor het opbaren, u kunt altijd een heel persoonlijke sfeer neerzetten. Bijvoorbeeld door foto's neer te zetten, kaarsen te branden of dierbare spullen van de overledene neer te zetten. Ook kunt u bijvoorbeeld muziek draaien waar de overledene van hield.

Opbaren bij De Laatste Eer Assen

Ook bij ons aan de Pottenbakkerstraat 48 hebben wij een viertal intieme ruimtes waarin een overleden dierbare kan worden opgebaard. U krijgt een eigen toegangspas, zodat u dagelijks van 9u tot 21u vrij in en uit kunt lopen om in alle rust alleen of met anderen afscheid kunt nemen. Ook beschikken we over een aula, waar u wat kunt drinken of gewoon even kunt zitten. U mag altijd een keer langskomen om rond te kijken.

Neem gerust contact met ons op om meer te weten te komen.

Uitvaartkisten

In de meeste gevallen wordt er tijdens een uitvaart gebruik gemaakt van een uitvaartkist. Deze zijn er in allerlei verschillende (duurzame) modellen en houtsoorten. Van een strak en modern model tot een meer uitbundig design. Maar wist u dat u ook kunt kiezen voor iets anders dan een kist? Bijvoorbeeld voor een gevlochten mand of een lijkwade?

Tijdens een uitvaart wordt het vaakst voor een kist gekozen. Er bestaan heel veel verschillende soorten kisten. Van simpele en strakke modellen tot meer uitbundige en luze modellen. Om de kist extra persoonlijk te maken, kiezen mensen er soms voor om de kist door bijvoorbeeld hun (klein)kinderen of (samen met) een kunstenaar te laten beschilderen. Ook kan een mooi kistkleed met daarop foto's en tekeningen zorgen voor een persoonlijk tintje. Wist u dat u zelfs uw eigen kist mag maken?

Mand

In plaats van een houten kist, kiezen mensen er soms voor om hun overleden dierbare in een (gesloten) mand te begraven of te cremeren. Sommige mensen vinden een mand er net iets vriendelijker uitzien dan de traditionele kist. De manden zijn altijd gemaakt van natuurlijke materialen zoals bamboe, wilgenteen of grenen en kunnen op een draagbaar worden vervoerd.

Lijkwade

In plaats van een kist kiezen mensen soms voor een lijkwade. De overleden dierbare wordt dan in een doek van natuurlijk materiaal gewikkeld, zoals katoen, linnen, bamboe, hennep, spijkerstof of zijde. Mensen kiezen over het algemeen vaak voor een lijkwade vanwege het milieu of vanwege het gevoel dat de overledene dan dichterbij voelt. Om de overledene te vervoeren, kan een draagbaar gebruikt worden. Overigens is bij sommige begraafplaatsen en crematoria het gebruik van een kist wel verplicht. Welke eisen het crematorium of de begraafplaats van uw keuze stelt, kunt u het beste navragen bij de uitvaartverzorger.

Wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66