Samen herinneringen levend houden

De Laatste Eer Assen heeft een eigen gedenkpagina. Deze digitale herinneringsplek is bedoeld voor familie en vrienden, maar ook kennissen, buren en collega’s.

Laat een herinnering achter op het register van de overledene. Van de samengebrachte herinneringen maken wij een herinneringsboekje.

Waarom een condoleanceregister?

Herinneringen zijn een kostbare ‘erfenis’. Zolang een persoon door iemand wordt herinnerd, is hij er nog. Door gebeurtenissen, verhalen, woorden en beelden te delen blijven mensen met elkaar verbonden, zelfs over de dood heen. In een condoleanceregister gedenken mensen de overledene samen. Ze delen hun herinneringen met elkaar. Degene die je hebt moeten verliezen kan zo toch weer even dichtbij voelen.

Wat is condoleren?

Condoleren is: je meeleven betuigen aan mensen die een gezins- of familielid, vriend of kennis hebben verloren. Veel mensen kiezen ervoor om vlak voor of na de uitvaartplechtigheid een condoleance te houden. Dat is een formeel of informeel samenzijn, met de gelegenheid om de nabestaanden te condoleren. Maar condoleren kan ook met een kaart of brief waarop een persoonlijke boodschap staat, of via een online condoleanceregister.

Condoleren, hoe doe je dat?

Wat zeg je tegen iemand die net een familielid of vriend heeft verloren? Veel mensen vinden het moeilijk om de juiste woorden te vinden. Kent u de nabestaanden niet goed, dan is zoiets als ‘Gecondoleerd met uw verlies’ prima. Als u hen beter kent, kunt u een meer persoonlijke opmerking maken. Ook zonder woorden kunt u laten zien dat u meeleeft. Bijvoorbeeld met een handdruk of omhelzing. Het voordeel van een online condoleanceregister, brief of kaart is dat u in alle rust kunt nadenken over wat u wilt schrijven. Waar u ook voor kiest: met elke blijk van oprecht meeleven steekt u de nabestaanden een hart onder de riem.

dleaweb4.jpgFoto: Natuurgebied Drentsche Aa, ©DLE Assen