Cremeren

Kiezen voor crematie

De keuze voor begraven of cremeren is heel persoonlijk. Naast praktische overwegingen (cremeren is goedkoper en bij een verhuizing kun je de as meenemen) kiezen mensen soms ook voor cremeren vanuit hun geloofs- of levensovertuiging of vanuit traditie. Anderen omdat ze vinden dat cremeren de cirkel van het leven rondmaakt.

Crematorium kiezen

Voor het cremeren van de overledene kunt u terecht bij een crematorium als De Boskamp. Als u wilt, kunt u daar ook een afscheidsbijeenkomst houden. Voor gezelschappen tot veertig personen kunt u ook terecht in de aula van De Laatste Eer Assen. Maar een andere locatie kan ook. Na afloop kunt u de overledene begeleiden naar het crematorium. Meer weten? De medewerkers van De Laatste Eer Assen informeren u graag.

Wat gebeurt er met de as?

Na de crematie bewaart de eigenaar van het crematorium de as van de overledene een maand in een speciale asbus. Hierop staan de persoonlijke gegevens van de overledene en een nummer, het crematienummer. Na een maand kunt u de asbus ophalen. Welke bestemming u aan de as geeft, is aan u. U kunt de as bijvoorbeeld thuis bewaren, verstrooien, meenemen naar het buitenland, in een urnenmuur plaatsen of in een urnengraf begraven. Onze uitvaartbegeleiders kunnen u er alles over vertellen. Wilt u het maken van een keuze voor de bestemming van de as nog even uitstellen, dan kan het crematorium de as maximaal een halfjaar in een speciale ruimte bewaren. Deze ruimte is niet toegankelijk voor nabestaanden.

Crematiekosten

Voor de kosten van een crematie moet u uitgaan van minimaal € 2.000 voor de laatste verzorging, bezorging van de kist, uitvaartbegeleiding en het cremeren zelf. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor bijvoorbeeld kist, uitvaartlocatie en rouwvervoer. Houd er rekening mee dat sommige crematoria een weekendtoeslag berekenen voor cremeren in het weekend.

Meer informatie? Maak een afspraak .

Overlijden melden?

24 uur per dag bereikbaar op telefoonnummer: (0592) 40 65 66

dleaweb9.jpg
Foto: Het Balloërveld, ©DLE Assen